Ten nejlepší recept na srbské rizoto v tomto článku nenájdete

Ten nejlepší recept na srbské rizoto v tomto článku nenájdete

Srbské rizoto je na slovenských tanieroch stará známa klasika. Poznáte ho od mami, od babičky, zo školskej jedálne a to posledné, čo by sme vás dnes chceli naučiť, je tá naša verzia tejto klasiky. Namiesto toho by sme vám radi predstavili talianske risotto, ktorým môžete privítať nadchádzajúcu jar. Pretože aj keď to na začiatku marca vonku ešte nevyzerá, základné suroviny pre tento recept, budú za pár dní a týždňov dostupné na každom farmárskom trhu.

A čo budete teda potrebovať?

  • talianska ryža na risotto, ideálne arborio alebo carnaroli
  • kuracie, alebo zeleninový (pre úplne vegetariánsky variant) vývar
  • šalotka
  • biele víno
  • hrášok
  • reďkovky
  • kôpor
  • maslo
  • parmigiano reggiano
  • olivový olej
  • vínny ocot z červeného vína
  • cukor
  • soľ a korenie

Zámerne neuvádzame presné miery, pretože talianske risotto určite robil každý z vás a tak si množstvo jednotlivých surovín upravte podľa toho, koľko porcií budete variť.

My na prípravu risotta použijeme tegame panvicu z našej novej kolekcie Meda 3.0. Nepriľnavý keramický povrch je úplne ideálny na prípravu tohto krémového jedla, pretože sa vám nebude nič pripaľovať a nebudete musieť používať príliš veľa tuku.

Nepriľnavá panvica tegame Meda 3.0 s keramickým povrchom s pokrievkou Ø 28 cm

Postup

V tegami panvici nechajte na stredný výkon rozohriať lyžicu olivového oleja a pridajte na jemno nakrájanú šalotku. Akonáhle šalotka zosklovatí, zasypte dno panvice ryžou a nechajte 2-3 minúty orestovať s olivovým olejom a šalotkou. Pridajte biele víno, nechajte ho vyvariť a zalejte prvou naberačkou teplého vývaru. Kým nebude ryža al dente, opakujte klasický postup, ako poznáte pri príprave akéhokoľvek iného receptu na risotto. Dve až tri minúty pred koncom zamiešajte do ryže hrášok, aby zostal čerstvý a príliš sa nerozvaril. Po vypnutí sporáka (ako indukčného, ​​tak plynového, pretože náš riad môžete používať na všetky typy varičov) zamiešajte do risotta nastrúhaný parmigiano reggiano a kúsok masla. Ryžu dochutíme soľou a korením.

Hlavní hrdinovia tohto receptu, ktorí povýšia vaše jedlo na novú úroveň, prídu až v tento moment. Reďkovky si nakrájajte na tenké plátky a 10 až 15 minút pred servírovaním si ich naložte do vínneho octu s trochou cukru a soli a potom nimi spoločne s kôprom pokryte risotto rozvrstvené na plytkom tanieri. Pre ešte výraznejšie chute pokvapkajte pár kvapkami extra virgin olivového oleja. Chuť krémového risotta s výraznými reďkovkami a kôprom vás okamžite prenesú do prvých jarných dní a vy už budete hneď vedieť, akým receptom nabudúce prekvapiť návštevu, aby u vás doma zažili niečo nové.

Varte sebavedome, varte kreatívne. S FABINI to dokážete!

Autor: Nina Ševčíková

Mohlo by sa vám páčiť

Košík
Naspäť do obchodu

Zatiaľ sa v košíku nič nenachádza.

Vrátenie do 60 dní bez udania dôvodu

Vzťahuje sa aj na použitý tovar