Rozhovor so Šimonom Kánom: „Mojím najväčším guilty pleasure vo varení je nevariť.“

Rozhovor so Šimonom Kánom: „Mojím najväčším guilty pleasure vo varení je nevariť.“

Možno si to Šimon Kán ani sám neuvedomuje, ale pre mnohých je guilty pleasure sledovať jeho vyladené varenie na Instagrame či TikToku. Tento mladý kuchár posúva hranice varenia tvorbou vlastných verzií jedál, za ktorými nestojí len pár hodín, ale často celé dni či mesiace poctivej práce.

Pohodlne sa usaďte a vychutnajte si rozhovor so Šimonom, ktorý varenie nielen ovláda, ale od základu ho pretvára. A sľúbte nám, že po jeho prečítaní zamierite na jeho profil @simonkan_ a ponoríte sa do jeho obsahu. 

Aké jedlo by si navaril, keby si mal neobmedzené možnosti?

Ťažko povedať, čo sú neobmedzené možnosti. Ak tým myslíme nejaké drahé suroviny alebo niečo podobné, tak ja si toto moc nejdem. Radšej varím z relatívne lokálnych vecí a celkom ma bavia aj tradičné jedlá a nejaké ich moderné varianty. Určite by som chcel skúsiť wagyu, homára a iné drahé veci, ale nezameriavam sa na to. Obmedzenia sú hlavne v tom, či dostanem dostatočne kreatívnu chvíľku. Mne sa veľmi páči, keď jedlo vytvára emócie. Takže najradšej by som dostal neobmedzenú kreativitu a dokázal vytvoriť jedlo, ktoré človeka vnesie po zavretí očí do nejakého špecifického momentu alebo miesta.

Aká bola tvoja najväčšia kulinárska výzva?

Keďže ma to dosť baví, nevnímam v tom nejako extra výzvy. Často začínam niečo robiť s tým, že netuším, či to bude fungovať, ale vnímam to skôr ako súčasť procesu, pri ktorom sa učím. Nikdy som niečo také nebral ako výzvu, skôr ako súčasť hry. Ak už by som nejakú výzvu vybrať musel, tak by to boli momenty, kedy sa mi už do ruky dostali nejaké drahé suroviny a teda som sa snažil ich naozaj nejako nepokaziť.



Koľko času ti zabral natočiť tvoj najzložitejší recept na Instagram?

Je rozdiel medzi najdlhším a najzložitejším. Napríklad na segedín som si urobil vlastnú kapustu, na ktorú som musel vyše mesiaca čakať, ale ani zďaleka to nebol najzložitejší recept. Asi môj najobľúbenejší z tých zložitejších je moderná reinterpretácia kačky s kapustou a lokšami. To mi zabralo tri dni, takže nič hrozné. Ale budú nové a zložitejšie recepty, kde prebehla tiež nejaká fermentácia, takže tam sa bude ten čas pohybovať v týždňoch.

Je niečo čo vo varení fakt nemáš rád? 

Upratovanie. Bodka.

Pozeráš kulinárske reality shows a chcel by si sa nejakej zúčastniť?

Moc toto nesledujem, skôr si pustím nejaký masterclass. Neviem veľmi ani aké majú tieto shows celkovo pravidlá. Zatiaľ sa neplánujem zúčastniť, lebo sa ako silný introvert nechcem veľmi tisnúť do televízie, ale v budúcnosti to nevylučujem.


Čo je tvoj guilty pleasure vo varení?

Guilty pleasure vo varení je nevariť. Možno to znie trochu divne, ale vysvetlím. Ja varím celkom dosť, ale niekedy je aj pre mňa úplne najlepšie otvoriť chladničku a urobiť si večeru do troch minút, alebo si proste len natrieť čerstvý koniec chleba s maslom. Môžete ma súdiť ale tiež som len človek. Jedlá, na ktorých dlho pracujem a vyvíjam ich vedia byť absolútne super, ale aj tieto trojminútové veci majú svoje čaro. Asi práve preto, že zaberú tak krátky čas.

Máš rád koriander?

Patrím do tej skupiny ľudí, ktorým nechutí ako mydlo, takže áno.

Aký bol tvoj prvý dojem z produktov FABINI?

Ja som o Fabini produktoch a celkovej spolupráci sníval, odkedy som začal variť a som extrémne vďačný, že sa to podarilo. Kým som nemal Fabini, tak som varil na obyčajných panviciach, ktoré sme mali doma, takže to bol pre mňa veľký posun a už by som to asi nikdy nemenil.

Máš nejaký obľúbený FABINI produkt? 

5L Liatinový hrniec. Najprv som bol úprimne celkom skeptický, ale teraz ho používam na dennej báze lebo je to dosť univerzálne a má čestné miesto v kuchyni.

                                   

Smaltovaný liatinový kastról s pokrievkou Ø 26cm

 

Ktorý must have produkt riadu na varenie, ktorý by sa mal objaviť v každej kuchyni? 

Klasická nerezová panvica. Na opraženie hocičoho, dobrú karamelizáciu a následné omáčky je to podľa mňa úplný základ.

Keby si si mohol navrhnúť vlastný kúsok riadu na varenie, čo by to bolo a prečo? Mal by nejaký signifikantný prvok? 

Pravdepodobne nejaký malý hrniec/rajnicu na omáčky, lebo ma baví robiť omáčky a malé rajnice sa mi všeobecne páčia. Fakt za tým nie je niečo špeciálne, proste sa mi páčia na pohľad. Prípadne potom ešte vyšší a užší hrniec na vývar, nech sa pomalšie redukuje alebo úplne maličké rajnice, ktoré sa používajú na nalievanie omáčky pri servise v reštauráciach. Signifikantný prvok by bola asi žltá farba, len tam by sa to asi bilo s inými vlastnosťami.

Chcel by si niečo odkázať ľuďom, ktorí by chceli začať variť ale nevedia ako? 

To, že nevedia vôbec nevadí. Nikto nevedel, keď začínal a kým nezačal, nič sa nenaučil. Najlepšie je začať niečím jednoduchým, a zaujímať sa viac do hĺbky, prečo a ako to funguje. Potom človek môže pochopiť ďalšie recepty a viac improvizovať. Hlavné je skúšať a keď sa niečo nepodarí, snažiť sa zistiť prečo a hneď to nevzdať.

 


Rýchle otázky - ktoré zaujímajú každého, ale hanbí sa ich spýtať


Patrí ananás na pizzu? 

Nie

Je kečup univerzálna omáčka?

Nie

Kôprovka so zemiakmi alebo s knedľou?

Knedľa

Je eidam syr?

Ale áno

 

Autor: Nina Ševčíková

Mohlo by sa vám páčiť

Košík
Naspäť do obchodu

Zatiaľ sa v košíku nič nenachádza.

Vrátenie do 60 dní bez udania dôvodu

Vzťahuje sa aj na použitý tovar