Recept: Dokonalý steak podľa šéfkuchára Ambiente

Kreatívny šéfkuchár Ambiente Tomáš Valkovič, ktorého môžete stretnúť napríklad vo vzdelávacom centre a tréningovej kuchyni Ambiente s výstižným názvom UM, pre vás pripravil recept na šťavnatý steak na panvici Lucca. Vyskúšajte jeho návod krok za krokom a ochutnajte steak ako z reštaurácie.

Na jednu porciu budete potrebovať:
- Starený steak
- Olivový olej
- Soľ
- Čierne korenie
- 2–3 strúčiky cesnaku
- 2–3 vetvičky tymiánu
- 100 g masla
Postup:
- Mäso na steak vytiahnite z chladničky a nechajte odležať 3–4 hodiny predtým, než sa pustíte do varenia.
- Nalejte do panvice trochu oleja a začnite ju zahrievať. Až z oleja začne pomaly stúpať dym, je panvica dostatočne rozohriata.
- Mäso z oboch strán potrite olejom, nasoľte, okoreňte a dajte ho na panvicu.
V tej chvíli začína prebiehať Maillardova reakcia, chemický proces, vďaka ktorému sa zvýrazní a zlepší chuť aj farba steaku. Mäso bude zvonku príjemne opečené a vo vnútri zostane šťavnaté. Poznáte ju tak, že sa mäso začne sprudka opekať a na chvíľu sa prichytí. To je však žiaduce. Až sa steak dostatočne opečie, sám sa od panvice odlepí a môžete ho otočiť a nechať opekať z druhej strany. Pre túto reakciu potrebujete kvalitný nerezový riad, ktorý dobre vedie teplo. Na nepriľnavom povrchu alebo na riade, ktorý nevedie teplo tak dobre ako nerez, sa vám nepodarí.
|
- Opečte ho, a až sa pustí, otočte ho a nechajte ho opiecť z druhej strany.
- Keď je mäso opečené z oboch strán, pridajte na panvicu tymian, cesnak a maslo. To sa rozpustí a vytvorí šťavu, ktorú steak polievajte. Vďaka tomu sa mäso získa lepšiu chuť a navyše sa ešte viac prepečie a nemusíte ho nechávať dopiecť v rúre.
- Keď bude mäso hotové, čo spoznáte najlepšie po hmate podľa jeho mäkkosti, vytiahnite ho z panvice a nechajte ešte 6–10 minút odpočinúť. Vďaka tomu sa tekutina vo vnútri zase spojí s mäsom a pri krájaní z mäsa už takmer nič nevytečie a ponechá si tak svoju šťavnatosť.
- Nakoniec steak môžete nakrájať na plátky, krájajte vždy kolmo na vlákna, a prípadne ešte dosoliť.
Dobrú chuť!