KošíkNaspäť do obchodu
- Celková cena:
- Zobraziť košík
Hoci je riad z nerezovej ocele jedným z najodolnejších a mnohokrát vydrží aj generáciu, tak na ňom známky používania väčšinou neskryjete úplne dokonale. Občasná šmuha či nenápadný škrabanec k nemu teda jednoducho patrí.
Prevažná väčšina týchto šmúh a škrabancov navyše nemá iný ako krátkodobo či estetický vplyv a nemusíte sa báť zdravotnej závadnosti alebo napríklad vplyvu na varenie. Ich občasným umytím ale minimálne ničomu neuškodíte, a z dlhodobejšieho pohľadu si ním pravdepodobne životnosť svojho riadu len predĺžite.
S akými bežnými typmi známok používania sa môžete stretnúť?
Biely fľak, ktorý sa objaví z ničoho nič a bežným umývaním nejde dole. To biele je vápnik. Na riad sa dostane z vody, ktorá obsahuje hydrogénuhličitany, a tie sa pri zahrievaní menia na uhličitan vápenatý. Ten sa vyzráža vo forme vodného kameňa a vytvorí túto bielu vrstvu.
Nie je nebezpečná a rozpúšťa sa v kyslom prostredí, čo znamená, že na vyčistenie pomôže ideálne ocot alebo nejaký špeciálny prípravok na tejto báze.
Ak si vyberiete ocot, tak ho spoločne s vodou nalejte na riad (stačí ⅓ hrnčeka vody a ⅓ hrnčeka octu, podľa situácie), na pár minút zahrejeme na sporáku, umyjeme a osušíme. Pokiaľ siahnete po špeciálnom prípravku, tak sa riaďte návodom.
(alebo pomôže náš prípravok na rôzne škvrny a leštenie riadu)
Nechali ste v hrnci vyvariť vodu a objavili sa na ňom rôzne jamky a bodky? Technicky nejde o škvrnu, ale o eróziu na nerezovej oceli, ku ktorej dôjde kvôli prítomnosti chloridov vo vode, napríklad soli. Voda sa v nádobe vyparí a obsiahnutá soľ následne vytvára tieto jamky a bodky.
Dôvodom je obsah chrómu v nerezovej oceli, ktorý na povrchu reaguje s okolitým vzduchom a vytvára vrstvu oxidu chromitého. Ten chráni nerezovú oceľ pred koróziou. A napriek tomu, že bežné varenie slanej vody (na cestoviny a podobne) riad nepoškodí, tak pri jej vyparení práve nerozpustená soľ môže poškodiť túto vrstvu oxidu chromitého, v ktorej nechá spomínané jamky.
Dobrá správa je, že riad nezmení svoje vlastnosti, a pokiaľ nie je poškodený príliš, tak ho môžete bez starostí používať ďalej. Zlá správa je, že to logicky nejde úplne dokonale vymyť a že sa tým môže teoreticky skrátiť jeho životnosť. Zároveň im môžete predchádzať tým, že budete pri varení soľ vždy pridávať až do vriacej vody.
Áno, je to tak. Aj nerezový riad môže mať hrdzu. Pokiaľ sa o neho ale staráte správne, tak sa korózii môžete dosť dobre vyhnúť. To znamená nepoužívať drôtenku a príliš agresívne umývacie prostriedky, sušiť riad hneď po umytí a nenechávať dlhodobo v príliš vlhkom prostredí.
Pokiaľ sa hrdza predsa len objaví, odporúča sa zmiešať kvapku vody s jedlou sódou, vytvoriť tak hmotu, ktorá pripomína pastu, tú na skorodované miesto nechať pôsobiť a následne sa ju kefkou, drsnejšou hubkou alebo niečím podobným spoločne s hrdzou snažiť odstrániť. Ďalšou možnosťou je aj použitie niektorého zo špeciálnych prípravkov.
Začnete používať nový hrniec, rajnicu alebo panvicu a objaví sa na nich škvrna v podobe dúhy. Nekvalitný materiál alebo spracovanie? Nie. Fľak je spôsobený zahrievaním riadu, nijako mu neškodí a pravdepodobne sa s ním budete pri varení stretávať často.
Ako sme spomínali vyššie, nerezová oceľ obsahuje chróm, ktorý na povrchu reaguje so vzduchom a vytvára vrstvu oxidu chromitého, vďaka ktorej je oceľ odolnejšia proti korózii. Keď sa nerezová oceľ zahreje, vrstva je hrubšia, hustejšia a mení tak podmienky pre priechod svetelných vĺn. Vďaka tomu vidíme túto dúhovú škvrnu, ktorá ide väčšinou od žltej k modrej.
Pokiaľ chcete fľak umyť, naneste naň hubkou ocot, ten nechajte chvíľu pôsobiť a na záver opláchnite.
(alebo pomôže náš prípravok na rôzne škvrny a leštenie riadu)
Pripáleninu asi netreba popisovať. Poznáme ju každý. K vareniu jednoducho patrí, a ak vás niekedy ovládne emócie a budete chvíľu presvedčení, že pripálený riad idete vyhodiť, skúste sa premôcť a ešte raz zvážiť, či by to nebola škoda.
Bude to síce vyžadovať pár minút času, ale existuje celkom tradičný a hlavne funkčný postup, ktorý vás pripáleniny zbaví. Do postihnutého kusu riadu nalejte vodu (stačí pár cm), nasypte do nej väčšie množstvo jedlej sódy, podľa potreby varte a ideálne niečím plastovým či dreveným sa snažte pripáleninu postupne odstrániť.
(alebo pomôže náš prípravok na pripáleniny a inak silne znečistený riad)
Tie sú pýchou každého ostrieľaného riadu. Snažte sa ale vyhnúť hlbokým škrabancom, tie by totiž časom mohli viesť ku korózii. Na nerezový riad preto nikdy nepoužívajte žiadne drôtenky a vždy je lepšie pracovať s drevenými či plastovými kuchynskými doplnkami. Nerezový riad môže do umývačky, ale viac ocení, keď ho po použití umyjete v ruke a rovno usušíte.
Zlatnutie nerezu je tiež len kozmetickou chybou. Môže mať hneď niekoľko príčin. Najčastejšie za to môžu zvyšky pripálených tukov a olejov alebo celkové prehriatie materiálu – napríklad keď necháte prázdny riad veľmi dlho na rozpálenej platni. Na zažltnutie skúste prostriedky na báze jedlej sódy.
Pokiaľ by váš riad vykazoval známky trvalého poškodenia či poškodenia z výroby je na mieste ho reklamovať. Medzi také poškodenie patrí napríklad prasklina, odštiepený okraj, prehnuté dno či kývanie rukoväte riadu. Reklamácie riešime individuálne, čo najrýchlejšie, a vždy nám ide o to, aby ste mohli zase čo najskôr spokojne variť.
Drevený stojan na nože Arba z akácie
37,00 €44,00 €
Malá akáciová doska 28x20 cm
17,00 €20,00 €
Malá buková doska 28x20 cm
20,00 €24,00 €
Drevená špachtľa
5,00 €5,60 €
Drevená vareška
5,00 €5,60 €
Súprava dreveného príboru na šalát
10,00 €16,00 €